Kazán vásárlás lakásba

Kazán jár a fejemben. Öregszem. Vagy lehet, hogy nem, csak első lakás vásárlása előtt állok és ezért érzem ilyen furán magam. Vagy a kettő kombinációja. De az olyan dolgok, amik idáig a legkevésbé sem érdekeltek, hirtelen fontos szemponttá váltak. Ilyen lett, hogy a lakásban milyen legyen a fűtés, a kazán, radiátorok legyenek-e vagy padlófűtés, milyen egy lakás elrendezése, hol vannak a főfalak és hasonló épületgépészeti szépségek.

Már évek óta albérletben élek, ahol a fűtés mindig is kidolgozott, kész koncepció volt. Mindegyikben volt legalább egy gázkazán és/vagy villanybojler, ami gondoskodott a fűtésről és a melegvízről. Mindenhol padlófűtés volt, amit nagyon szeretek, úgyhogy a radiátorokra sosem volt gondom. De azt már többször is megtapasztaltam, hogy ha a nyílászárók szigetelése nem megfelelő, akkor az nem csak a konform érzetemet bántja, de a gázszámlát is megnöveli.

Kazán a lakásba

Szóval érdekes ez, hogy ahogy lakást nézegetek -borzasztóan felmentek a lakás árak-, egyre inkább azon gondolkodom, hogy egy felújítandó lakást lenne érdemes vásárolni, és szépen felújítani, berendezni. Elkezdtem ennek megfelelően nézegetni a különböző épületgépészeti és kazán webáruházakat, mint a Ventil-Team.hu kazán választéka, vagy az ikea.hu mindenféle bútorai. Mivel nem vagyok szerelő, ezért ezek a témák ijesztően hatnak… gázkazán beszerelése, és megfelelő radiátor méret kiválasztása. De az interneten sokat lehet olvasni arról, hogy mire is van szüksége az embernek.  Plusz számíthatok szülői segítségre és legrosszabb esetben is lehet hívni egy fűtés szerelőt, hogy beszerelje a már megvásárolt gázkazánt a megfelelő helyre.

Most épp ott tartok a folyamatban, hogy eldöntsem, hogy olyan gázkazánt vegyek, ami forró vizet is előállít, vagy olyat, ami csak a fűtéshez jó, a forró víz előállításához pedig egy átfolyós vízmelegítőt használjak-e. Akinek esetleg van erről tapasztalata, az írja meg! Már alig várom, hogy szétverhessem a falakat is, hogy megfelelő radiátor kerülhessen a régiek helyére. A családi házban, ahol felnőttem, régi, sárga radiátorok vannak, amiket sosem szerettem. A saját házamba már olyan radiátorokat akarok vásárolni, amelyek nem rontják, hanem emelik a szoba hangulatát, szépségét.

Kategória: Épületgépészet | A közvetlen link.